تاثیر فراگیری موسیقی بر روح و روان و طول عمر انسان

تاثیر فراگیری موسیقی بر روح و روان و طول عمر انسان
آیا فراگیری موسیقی در روان انسان و طول عمر او تاثیر دارد؟ پاسخ قطعا مثبت است. اما آیا این تاثیر مثبت است یا منفی؟ سوالی است که قدمتی به طول تاریخ دارد و هنوز هم حل نشده باقی مانده است. در واقع اگر بخواهیم بررسی جامعی از این موضوع داشته باشیم، باید موسیقی را از دیدگاه روانشناسی، علوم تجربی، هنر و دین به طور جداگانه بررسی کرده و به نتیجه ی مشخصی برسیم . یعنی دقیقا نقطه ای که داشمندان شرقی و غربی هنوز به آن نرسیده اند.
به همین جهت ما نیز سعی کردیم به نوبه ی خود تاثیر موسیقی بر روح و روان و به طبع سلامتی و طول عمر انسان را از دو منظر روانشناسی و دینی بررسی کنیم. در نهایت اما این انتخاب شماست که برای ادامه ی راهتان در زمینه ی موسیقی چه تصمیمی بگیرید با ما تا انتهای این نوشته همراه باشید.
موسیقی چیست؟
بد نیست در ابتدا نگاهی اجمالی به مفهوم موسیقی که به نظر بدیهی و آشنا می رسد، داشته باشیم. به لحاظ تاریخی واژه ی موسیقی از ریشه ی یونانی mousika و مشتق از کلمه ی muse است. Muse نام رب النوع حافظ شعر و ادب و موسیقی در یونان باستان بوده است.
موسیقی هنر بیان احساسات و دانش ترکیب صداها به گونه ای خوشایند است. ارسطو که از فیلسوفان نامی یونان باستان است موسیقی را همانند یکی از شاخه های ریاضی دانسته است.اما از آنجا که برخی مفاهیم موسیقیایی مانند ریاضی ثابت و مشخص نیستند و ذوق و قریحه ی نوازنده نیز در آنها دخیل است، آن را هنر موسیقی نیز می نامند.
حال باید دید فراگیری این هنر چه تاثیری بر روان و طول عمر انسان از دیدگاه روانشناسی و دیدگاه دینی دارد.
تاثیر موسیقی بر روان انسان از دیدگاه روانشناسی
در مبحث روانشناسی و در حوزه ی موسیقی به مفهومی به نام موسیقی درمانی برمی خوریم. موسیقی درمانی مفهوم جدیدی نیست و حتی انسان های دوران های قدیم نیز به تاثیر موسیقی در سلامتی و بهبود انسان ها معتقد بودند. آنچه از آن بعنوان موسیقی درمانی یاد میکنیم در واقع استفاده از موسیقی به قصد القا آرامش، بهبود عملکرد ذهنی و تسریع روند بهبود بیماری هاست. لازم به ذکر است استفاده از موسیقی به نیت درمان باید تحت نظر متخصص آشنا به این حوزه انجام شود.
اما گوش دادن به موسیقی در روزمره چگونه تاثیرات مثبتی بر سلامت و به طبع افزایش طول عمر شما دارد؟ در ادامه چگونگی این فرآیند را در چند بند شرح می دهیم.
- هماهنگی ضربان قلب و ریتم موسیقی
موسیقی تاثیر مستقیم بر ضربان قلب، فشار خون و ریتم تنفس شما دارد. یعنی موسیقی کنترل یک عمل غیرارادی در بدن شما را برعهده میگیرد. البته بهتر است اگر اختلالی در روند عادی هر یک از موارد بالا بود در انتخاب موسیقی مناسب دقت بیشتری به خرج دهید.
- اثر موسیقی بر کاهش استرس
موسیقی می تواند یک داروی ضداضطراب و ضداسترس به شمار رود. علت آن است که گوش دادن به موسیقی مورد علاقه سطح هورمون کورتیزل در بدن را تا حد زیادی کاهش میدهد و این موضوع مستقیما استرس را هدف قرار می دهد.
- موسیقی و کاهش اشتها
شاید جذاب ترین وجه کاربردی موسیقی تاثیر آن بر کاهش اشتها باشد. کسانی که علاقمند هستند وضعیت سلامت خود را از این طریق بهبود ببخشند، کافیست موسیقی ملایمی انتخاب کرده و نور محیط را نیز کم کنند. تصویر مشابهی را در برخی رستوران ها دیده اید. تحقیقات ثابت کرده غذایی که مردم در این مکان ها استفاده میکنند درصد زیادی کمتر از سایر مکان هاست.
- تاثیر موسیقی بر بی خوابی
کافیست نیم ساعت الی چهل دقیقه قبل از خواب به موسیقی کلاسیک گوش کنید تا تاثیرات خوب آن بر بی خوابی را از نزدیک لمس کنید. به طبع علت چنین حالتی آرامشی است که از شنیدن موسیقی کلاسیک حاصل می شود.
- موسیقی یا غذا؟
اگر نیاز به شاد بودن دارید، موسیقی بنوازید و یا گوش دهید. موسیقی با مغز همان کاری را می کند که غذا خوردن می کند و آن به علت ترشح هورمون دوپامین است.
البته تاثیرات موسیقی بر روح و روان و سلامتی و به طبع طول عمر انسان به این موارد ختم نمی شود. قطعا شما نیز تابحال تاثیرات خوب و مثبت موسیقی را در زندگی خود درک کرده اید. اما علیرغم این موارد گوشنواز بهتر است سری به موضع نسبتا مخالف در باب موسیقی بزنیم.موضوعی که در بند بعدی به آن پرداخته ایم.
تاثیر موسیقی بر روان انسان از دیدگاه دینی
برای بررسی موسیقی از دیدگاه دینی بهتر است موسیقی را به دو دسته ی موسیقی طبیعی و موسیقی هنری تقسیم کنیم. موسیقی طبیعی همانطور که از اسم آن انتظار می رود به اصواتی گفته می شود که از دل طبیعت شنیده می شوند، صدای پرندگان، صدای دریا و باد و از این قبیل همگی صداهای طبیعی به شمار می روند. همگی گوشنواز و روح نواز هستند و با القای حس آرامش تاثیر مستقیم بر سلامت روان انسان دارند.
در مقابل موسیقی هنری خود به دو دسته تقسیم می شود: موسیقی حرام و موسیقی حلال.
موسیقی حرام که در اصطلاح فقهی به آن غنا گفته می شود به نوعی از موسیقی گفته می شود که حالت شادی و نشاط غیرمعمولی به شنونده و نوازنده القا می کند. به گفته ی عالمان دین شنیدن و نواختن چنین موسیقی اثرات سویی بر ذهن و روان خواننده می گذارد. این اثرات در طولانی مدت سلامتی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد و به همین دلیل انسان ها را از گوش دادن و فراگیری موسیقی هایی از این دست منع کرده اند.
همانند لیستی که در بند قبل ذکر کردیم، در نکوهش و مضرات گوش دادن به موسیقی از نظر عالمان دینی نیز موارد زیادی ذکر شده است، که پرداختن به آنها در حوصله ی این نوشته نمی گنجد و البته نیاز به بررسی تخصصی دارد.
نتیجه گیری
در نهایت به نظر می رسد تاثیرات مثبت موسیقی بر سلامتی جسم و روان و افزایش طول انسان بیشتر و قابل لمس تر باشد. مهم این است که از گوش دادن به موسیقی، فراگیری آن و نواختن آن همواره سلامتی جسم و سلامتی روح خود را مد نظر داشته باشید. امیداریم این نوشته دید روشنی از تاثیرات مثبت و منفی موسیقی به شما داده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید